Current Affairs Quiz:in english


​1. What is the theme of the 2016 International Anti-Corruption Day?

a) Break the corruption chain

b) Act against Corruption Today

✔c) United against corruption for development, peace and security

d) None of the above

Ans- c


2. Who of the following was recently appointed as the Chief Justice of Pakistan?

a) Justice Nasir-ul-Mulk 

b) Justice Iftikhar Muhammad Chaudhry

c) Justice Tassaduq Hussain Jillani 

✔d) Justice Mian Saqib Nisar

Ans-d


3. The Chief Minister of Kerala recently launched Haritha Keralam Mission to make the state clean, protect its water sources and soil. Who is the Chief Minister of the state?

a) T K Nair

b) Oommen Chandy

✔c) Pinarayi Vijayan

d) V. S. Achuthanandan

Ans -c


4. Name the first American astronaut to Orbit Earth who passed away recently.

a) Alan Shepard

✔b) John Glenn

c) Buzz Aldrin

d) Guion Bluford

Ans -b


5. India was recently designated as a Major Defence Partner of the United States during the visit of US Secretary of Defence to New Delhi. Who is the US Secretary of Defence?

✔a) Ashton Carter

b) Chuck Hagel

c) Robert Gates

d) Leon Panetta

Ans- a


6. Which is the most powerful language as per the 2016 World Power Language Index (PLI)? 

✔a) English 

b) French 

c) Spanish 

d) Mandarin 

Ans-a


7. Which bank was considered as the Best Bank for SME Lending by Assocham? 

✔a) Vijaya Bank 

b) Axis Bank

c) HDFC Bank

d) IDBI Bank

Ans- a


8. Which state launched the Purse mobile app to promote digital transactions? 

a) Himachal Pradesh

b) Arunachal Pradesh 

c) Uttar Pradesh 

✔d) Andhra Pradesh 

Ans- d


9. Who was named as the Asian of the Year 2016 by The Straits Times?

✔a) Sachin Bansal 

b) Mukesh Ambani 

c) Sunil Mittal 

d) Ratan Tata

Answer- a


10. Which Indian organisation announced to provide financial support to eligible banks for deployment of 2 POS devices each in 1 Lakh villages with population of less than 10000?

a) RBI

✔b) NABARD

c) NITI Aayog

d) FASSAI

Anwer- b


11. Which Indian Airlines faces a summoning from the Enforcement Directorate for violating FEMA regulations?

a) Air India

✔b) Air Asia India

c) GoAir

d) SpiceJet

Answer – b) Air Asia India


12. Which South Indian Temple relaxed its dress norms for women and later reversed its decision?

✔a) Sree Padmanabhaswamy temple

b) Ramanathaswamy Temple

c) The Guruvayoor Shri Krishna temple

d) Sri Venkateswara Swamy Temple

Answer- a) Sree Padmanabhaswamy temple


13. Which country’s president faces an impeachment vote?

a) France

b) Germany

c) Poland

✔d) South Korea

Answer- d) south korea


14. Which country was denied $100 million loan from the World Bank?

a) India

b) Bangladesh

✔c) Pakistan 

d) Thailand

Answer- C) PAKISTAN


15. Which Indian State’s High Court has ordered a liquor and tobacco ban in three of its districts?

a) Himachal Pradesh

✔b) Uttarakhand

c) Orissa

d) Tamil Nadu

Answer-b) Uttarakhand

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s