SAMPLE SOLVED PAPER OF STAFF NURSE IN HEALTH SERVICES DEPT-2

​staff nurse model solved papers: Zoology Biology.

staff nurse modal test paper solved dsssb exam

1. Whenever a non-sense codon formed in a polypeptide chain then it leads to:

(a) Addition of some specific thymine and cytosine bases

(b) Addition of some specific guanine and cytosine bases

(c) Termination of polypeptide chain

(d) Addition of some specific guanine and adenine bases

Ans. (c)

2. Direction of replication in mitochondrial DNA will be:

(a) Bidirectional

(b) Unidirectional

(c) Replication absent

(d) Both (a) and (b)

Ans. (b)

3. Pepsin is activated by:

(a) Pepsin

(b) Chymotrypsin

(c) Hydrochloric acid

(d) Trypsin

Ans. (c)

4. The m-RNA is directly available translation without processing in:

(a) Green algae

(b) Bacteria

(c) Polysiphonia

(d) Chara

Ans. (b)

5. Which of the following statement is correct?

(a) Maximum DNA is present in cytoplasm than in nucleus

(b) Maximum RNA is present in nucleus than in cytoplasm

(C) Maximum DNA present in nucleus than in cytoplasm

(d) Both (b) and (c)

Ans. (c)

6. Which-of following is example of steroid hormone?

(a) Adrenaline

(b) Corticotrophin

(c) Insulin

(d) Testosterone

Ans. (d)

7. M and N blood groups are of importance in:

(a) blood transfusion

(b) Medico legal tests

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Ans. (b)

8. The pace-setter in the heart is called:

(a) Purkinje fibres

(b) Sino arterial node

(c) Papillary muscle

(d) Artio-ventricular node (AVN)

Ans. (d)

9 What are the most diversed molecules m the cell?

(a) Lipids

(b) Proteins

(c) Minerals

(d) Carbohydrates

Ans. (b)

10. Kingdom Protista can be defined as:

(a) Microscopic multicultural organisms with – one or many nuclel, they don’t form embryo

(b) Microscopic, unicellular organisms with one or more nuclei, they do not form embryo

(c) Macroscopic, multi- unicellular organisms having only a large nucleus and no embryo formation in them

(d) none of the above.

Ans. (b)

11. A gorilla like man has huge hands and legs this – is due to abnormal secretion of:

(a) Pituitary FSH

(b) Pituitary LII

(c) Pituitary Gil

(d) Thyroid

Ans. (c)

12. Chloragogen cells serve for:

(a) Respiration

(b) Excretion

(c) Storage of glycogen and fat

(d) Both (b) and (c)

Ans. (d)

13. Myxotrophic nutrition is found in:

(a) Mango

(b) Euglena

(c) Cara

(d) All Protozoa

Ans. (b)

14. Formation of embryo sac from diploid cells of ovule is known as:

(a) Apogamy

(b) Apospory

(c) Amphimtxis

(d) Apimixis

Ans. (b)

15. Cytoplasm of Amoeba proteus not contain

(a) Ectoplasm and endoplasm

(b) Endoplasm and mitochondria

(c) ER and ribosomes

(d) Mesosomes

Ans. (d)

16. In the body blood clotting is prevented by:

(a) Heparin

(b) Prothrombin

(c) Carbonic acid

(d) Starch

Ans. (a)

17. Fermentation is general term for the:

(a) Anaerobic degeneration of glucose or other organic nutrients to obtain energy

(b) An -aerobic degeneration of protein

(c) Formation of formic- acid

(d) Both (a) and (b)

Ans. (a)

18. Function of SSE proteins during DNA replication is:

(a) Unwinding of DNA

(b) Denaturation of DNA

(c) Formation of RNA strands

(d) Stabilizing separated DNA strands

Ans. (d)

19. The net result of inversion is

(a) Gain of some inverted genes

(b) Neither a gain nor a loss in genes

(c) Loss of some genes

(d) Transfer of genes to non-homologous chromosome.

Ans. (b)

20. Amniotic egg is present:

(a) Hydra

(b) Reptiles

(c) Mammals

(d) Both (b) and (c)

Ans. (d)

21. Building block of DNA are:

(a) Nucleosomes

(b) Nuclesides

(c) Nucleic acid

(d) Nucleotides

Ans. (d)

22. The receptor for water soluble hormones are located on target cell surface then- for fat soluble hormone receptors. are:

(a) SV also on cell surface

(b) In cytosol

(c) Both (a) and (b)

(d) Does not have cell receptor

Ans. (b)

23. There is one difference between DNA replication of prokaryotes and eukaryotes:

(a) Eukaryotes contain DNA pol III while it is absent in prokaryotes

(b) The rate of replication fork movement in eukaryotes is lower then prokaryotes

(c) Many origin of replication present in eukaryotes while only one in prokaryotes

(d) Both (b) and (c)

Ans. (d)

24. In micturition

(a) Ureter contracts

(b) Ureter relaxes

(C) Urethra relaxes

(d) Urethra contracts

Ans. (c)

25. Maximum peptidoglycan is present in which of the following cell?

(a) Gram negative bacterial cell

(b) Gram positive bacterial cell

(c) PPLO

(d) PSTV

Ans. (b)

26. Blood platelets are the source of:

(a) Fibrogen

(b) Fibrinogen

(c) Thromboplastin

(d) Ca2+

Ans. (c)

27. In man the largest vertebra is:

(a) Caudal

(b) Sacral

(c) Lumber

(d) Cervical

Ans. (c)

28. Which of the following microtubule is mainly responsible for chromosome movement during mitotic division?

(a) Astral microtubules

(b) Polar microtubules

(c) Kinetochore microtubule

(d) Kinetochore

Ans. (c)

29. Earthworm appear brown due to the presence of:

(a) Chloragogen cells

(b) Chloragosomes

(c) Porphyrin

(d) Porin

Ans. (c)

30. Some human babies show “Cri-du-chat” syndrome due to:

(a) Pseudo dominance

(b) Dominance

(c) Duplication

(d) Translocation

Ans. (a)

31. Bacteria do not contain enzyme:

(a) Hexokinase

(b) Fructose-1, 6 bisphosrhate

(c) Fructose 2, 6 bisphosrhate

(d) Both (a) and (c)

Ans. (c)

32. Thiamine Pyrophosphate plays important role in the cleavage of bonds:

(a) Carboxylic group

(b) Carbonyl group

(c) Aldehydes group

(d) Keto group

Ans. (b)

33. The pyruvate dehydrogenase complex vertebrates is strongly inhibited by:

(a) Ample of ATP, Co-A and NAD+

(b) Long chain fatty acids

(c) ATP and acetyl Co-A

(d) AMP, Co-A, NAD+

Ans. (d)

34. Nourishment in Trypnasoma is:

(a) Autotrophy

(b) Chemotrophy

(c) Osmotrophy

(d) Both (a) and (b)

Ans. (c)

35. Cross over products are the result of:

(a) Crossing over

(b) Duplication

(c) Replication

(d) Both (b) and (c)

Ans. (a)

36. Tay sach’s disease is due to deficiency of enzyme:

(a) ?-N-acetyIhexosaminidase

(b) Tyrosinase

(c) Hexokinase

(d) Glucose-6-phosphate dehydrogenate

Ans. (a)

37. Parkinson disease is due to deficiency of:

(a) Acetyl chlorine

(b) Serotonin

(c) Dopamine

(d) Tyrosine

Ans. (c)

38. Different proteins that catalyze the same reaction are called:

(a) Homoprotein

(b) Alloproteins

(c) Alloenzyme

(d) Isozymes

Ans. (d)

39. Chondriods are also Known as:

(a) Mitochondria

(b) Mesosornes

(c) Spherosomes

(d) Peroxisomes

Ans. (b)

40. Each okazaki fragment in bacteria contains nucleotides approximately:

(a) 1000 to 2000

(b) 12100 to 120,000

(c) 5-10

(d) 150-200

Ans. (a)

41. Which of the following statement is not correct?

(a) The plasma membrane of bacteria shows fluid mosaic pattern

(b) Trans membrane proteins act as carriers or permeate to carry on selective transportation of nutrients

transportation

(c) Bacterial plasma membrane provides a specific sit& at which the single circular chromosome is attached

(d) All statement are correct

Ans. (d)

42. Exchange of chromosomal parts between two non-homologous chromosomes is known as:

(a) Crossing over

(b) Reciprocal translocation

(c) Exchange

(d) Both (a) and (c)

Ans. (b)

43. During binary fission Amoeba prophase stage shows following character:

(a) Amoeba becomes elongated and nuclear membrane does not disappear

(b) Amoeba becomes globular and chromosomes show pairing

(c) Amoeba becomes rounded and unclear membrane also disappear

(d) None of the above

Ans. (c)

44. Haversian canals are formed by the active division of:

(a) germinal-epithelium

(b) peritoneum

(c) ciliated columnar epithelium

(d) corpora cavernosa

Ans. (a)

45. Lathyrism, a disease caused by consumption of khesridal is characterized by:

(a) Retardation of body growth precious puberty and real dysfunctions.

(b) Reproductive failure, susceptibility to diabetes

(c) Mental retardation, failure of reproduction.

(d) Thinning of collagen fibres and fibrils and gross skeletal deformation

Ans. (d)

46. Which of the following is not a granulocyte?

(a) Lymphocyte

(b) Eosinophils

(c) Basophil

(d) Neutrophil

Ans. (a)

47. Lactoflavin (sensitizer) found in:

(a) Eye spot

(b) Paraflagellar body

(c) Golgi bodies

(d) Mitochondria

Ans. (b)

48. Which amino acid have the capability to absorb light at 280 nm?

(a) Glycine

(b) Cysteine

(c) Leucine

(d) Tryptophan

Ans. (d)

49. The cyanobacteria secrete peptides that cause the formation of hepatic tumour:

(a) Microcystins and nodularins

(b) Pyroglutamyl

(c) Glutathione

(d) Ghenyl isothiocyanate

Ans. (a)

50. Pellagra is caused by the deficiency of:

(a) Ascorbic acid

(b) folic acid

(c) Niacin

(d) Riboflavin

Ans. (c)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s