​Rajasthan Current Affairs 2017 Latest GK, Questions And Answers Online

Latest Questions and Answers of Rajasthan Current Affairs
1. Rajasthan State Formation day?
A.5 October

B.17 August

C.1 November

D.1 August

Ans : C
2. How many district are there in Rajasthan?
A.31

B.33

C.32

D.39

Ans : B
3. Total Number of Assembly seats in Rajasthan ?
A.198

B.200

C.204

D.210

Ans : B
4. State Animal of Rajasthan?
A.Chinkara

B.Tiger

C.Camel

D.Elephant

Ans : A and C

5. State tree of Rajasthan?
A.Khejari

B.Babool

C.Neem

D.Mango

Ans : A
6. Which state is North to Rajasthan?
A.Gujarat

B.Uttar Pradesh

C.Punjab

D.West Bengal

Ans : C
7. Who was the first chief Minister of the Rajasthan?
A.Pandit Hiralal Shastri

BMohan Lal Sukhadia

C.Hira Lal Devpura

D.Shiv Charan Mathur

Ans : A
8. In Which district of Rajasthan Mica mixed hematite iron ore is found?
A.Bhilwara iron-in-rajasthan

B.Jodhpur

C.Jaipur

D.Kota

Ans : A
9. In which city of Rajasthan the observatory of the Indian Weather Department Is located?
A.Jodhpur

B.Kota

C.Jaipur

D.Bikaner

Ans : C
10. Which city is Known as city of Wales?
A.Raj Samand

B.Alwar

C.udaipur

D.Jodhpur

Ans : C
11. The largest poppy seed producing district in rajsasthan is?
A.Udaipur

B.Tonk

C.Jaipur

D.Bhilwara

Ans : B
12. Rajasthan Tourism Tagline?
A.A New Experience

B.The Incredible state of India

C.Full of Surprises

D .God’s Own Country

Ans : B)
13. Which is the highest peak of Rajasthan?
A.Achalgarh

B.Bairath

C.Ser

D.Guru Shikhar

Ans : D
14. Where the Headquarter of North-Western Railway is?
A.Udaipur

B.Chittorgarh

C.Marwad

D .Jaipur

Ans : D
15. The source of river Banas is–
A.Khamnor Hills

B.Bairath Hills

C.Kumbhalgarh Hills

D.Gogunda Hills

Ans : A
16. In Which district of Rajasthan, highest Literacy perecentage is?
A.Bikaner

B.Kota

C.Jaipur

D.Tonk

Ans : B

17. The popular Jaswant animal fair is conducted in which district of Rajasthan?
A.Kota

B.Karoli

C.Bharatpur

D.Jaisalmer

Ans : C
18. Which city is called as Rajasthan ka Nagpur?
A.Kota

B.Tonk

C.Jhalawar

D.Bharatpur

Ans : C
19. Which of the Following City nick name is Blue city?
A.Kota

B.Jodhpur

C.Jaisalmer

D.Bikaner

Ans : B
20. Which city is famous for White Cement in Rajasthan
A.Kota

B.Bhilwara

C.Gotan

D.Pushkar

Ans : C
21.Who was the first to use the name of Rajputana ?
A.Harodotus

B.George Tomas

C.Tod

D.John Marshel

Ans : B
22. From which city of Rajasthan does the famous dance Dhol originate?
A.Alwar

B.Kota

C.Jaipur

D.Jalore

Ans : D
23. In Which district Central Camel Breeding Centre is located?
A.Baran

B.Jodhpur

C.Tonk

D.Jhunjhunu

Ans : B
24. Which lake is also known as Tod-Rock in Rajasthan?
A.Nakki lake

B.Lolayat lake

C.Rajasmand lake

D.Anasagar lake

Ans : A
25. Lake Foy sagar situated at?
A.Bhilwara

B.Jodhpur

C.Bikaner

D.Ajmer

Ans : D

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s