National Current Affairs 2017 India News, Events, Latest Updates Online-till may 17

​National Current Affairs till april may 2017-English
Ques 1. The 2017 International Conference and Exhibition on Terrestrial & Satellite Broadcasting has started in which city?

[A] New Delhi
[B] Chennai
[C] Kochi
[D] Nagpur
Answer: A
Ques 2. Which state government has recently introduced third gender category in school exams?
[A] Rajasthan
[B] Bihar
[C] Odisha
[D] West Bengal
Answer: B
Ques 3. How much fund has been allocated to the National Security Council Secretariat (NSCS) for fiscal year 2017-18?
[A] Rs. 343 crore
[B] Rs. 353 crore
[C] Rs. 333 crore
[D] Rs. 343 crore
Answer: C
Ques 4. The book “Contemporary West Asia – Perspectives on Change and Continuity” has been authored by whom?
[A] Prita Jha
[B] Warisha Farasat
[C] Selina Sen
[D] Sujata Ashwarya
Answer: D
Ques 5. As per Union Budget 2017-18, the Payments Regulatory Board (PRB) will be set up under the Reserve Bank of India (RBI). Who will be chairman of the proposed board?
[A] Cabinet Secretary
[B] Finance Secretary
[C] Finance Minister
[D] Governor of RBI
Answer: D
Ques 6. As per Union Budget 2017-18, the National Pension System (NPS) subscribers can prematurely withdraw how much percentage of corpus tax-free?
[A] 25%
[B] 15%
[C] 20%
[D] 30%
Answer: A
Ques 7. Which new scheme will be launched by the Union Government to fund export infrastructure?
[A] Trade Infrastructure for Export Support (TIES)
[B] Trade Infrastructure for Export Supply (TIES)
[C] Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES)
[D] Trade Infrastructure for Export Standard (TIES)
Answer: C
Ques 8. Lakshya Sen is associated with which sports?
[A] Badminton
[B] Cricket
[C] Wushu
[D] Chess
Answer: A
Ques 9. BCAS has recently suspended the licence of budget carrier IndiGo’s aviation security training facility. What does BCAS stands for?
[A] Bureau of Custom Aviation Security (BCAS)
[B] Bureau of Censor Aviation Security (BCAS)
[C] Bureau of Civil Aviation Security (BCAS)
[D] Bureau of Customary Aviation Security (BCAS)
Answer: C
Ques 10. Which state government will give 2% reservation to sportsperson in government job?
[A] Jharkhand
[B] Bihar
[C] Madhya Pradesh
[D] Rajasthan
Answer: A
Ques 11. Which union ministry has launched annual book ‘India-2017’ & ‘Bharat-2017?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Human Resource Development
[C] Ministry of Culture
[D] Ministry of Information and Broadcasting
Answer: D
Ques 12. Satwik Sai Raj is associated with which sports?
[A] Badminton
[B] Cricket
[C] Chess
[D] Tennis
Answer: A
Ques 13. How much amount has been allocated for Bharat Net Project to promote digital transactions into rural India?
[A] Rs. 20,000 crore
[B] Rs. 10,000 crore
[C] Rs. 15,000 crore
[D] Rs. 5,000 crore
Answer: B
Ques 14. In which state India’s first centre of excellence for differently-abled sportsmen will be set up?
[A] Telangana
[B] Gujarat
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu
Answer: B
Ques 15. Which state government has recently launched “Civil Service Awards” for excellence in public administration?
[A] Arunachal Pradesh
[B] Manipur
[C] Assam
[D] Odisha
Answer: A
Ques 16. Which Indian personality has been elected as the vice-president of the Asia Squash Federation (ASF)?
[A] N Ramachandran
[B] Debendranath Sarangi
[C] Syed Razi
[D] Arun Paul
Answer: B
Ques 17. Which start up has won the ‘Best IT Startup of India’ award at the 2016 National Entrepreneurship Awards (NEA)?
[A] Mitra Biotech
[B] JeevAnksh
[C] Lucideus
[D] Swadha Energies
Answer: C
Ques 18. Which country will host the Implementation and Assessment Group Meeting of the Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism (GICNT)?
[A] India
[B] China
[C] Russia
[D] United States
Answer: A

Ques 19. Who has been appointed as the new chairman of the Commission of the African Union (AU)?

[A] Jean Ping

[B] Nkosazana Zuma
[C] Thomas Quartey
[D] Moussa Faki
Answer: D
Ques 20. Which operation has been launched by the Income Tax Department (ITD) to track deposits post demonetisation?
[A]Operation Track Black Money
[B]Operation Clean Money
[C]Operation Clean Deposits
[D]Operation Track Money
Answer: B
Check Also: Sports Current Affairs
Ques 21. The Dairy Processing and Infrastructure Development Fund will be set up by the which organisation to boost financing of milk processing capacities?
[A] Indian Dairy Association (IDA)
[B] Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
[C] National Dairy Development Board (NDDB)
[D] National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
Answer: D
Ques 22. The Rajiv Gandhi National Aviation University (RGNAU) is located in which state?
[A] Andhra Pradesh
[B] Telangana
[C]Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh
Answer: C
Ques 23. Which committee has been constituted by the Union government to improve Haj policy in subsidy issue?
[A] SS Parkar committee
[B] Qaiser Shamim committee
[C] Kamal Faruqui committee
[D] Afzal Amanullah committee
Answer: D
Ques 24. The Digital Radio Round Table Conference has been launched by which union minister?
[A]Arun Jaitley
[B]Raj Nath Singh
[C]M Venkaiah Naidu
[D]Narendra Modi
Answer: C
Ques 25. What is the India’s GDP growth forecast for FY 18, according to the Economic Survey of India (ESI) 2017?
[A] 6.55 % to 7.25%
[B] 6.25 % to 7.5%
[C] 6.55 % to 7.25%
[D] 6.75 % to 7.5%
Answer: D
Check Here: Current Affairs For Bank Exams
Ques 26. Emmanuelle Riva, who passed away recently, was the well-known actress of which country?
[A]Germany
[B]England
[C]Undited States
[D]France
Answer: D
Ques 27. India’s largest start-up incubator will be set up in which of the following states?
[A]West Bengal
[B]Telangana
[C]Andhra Pradesh
[D]Karnataka
Answer: D
Ques 28. Which state tourism department has tied up with an online travel company “MakeMyTrip” to promote its home-stay scheme?
[A]Rajasthan
[B]Madhya Pradesh
[C]Odisha
[D]Assam
Answer: B
Ques 29. The book “The man who could never say No” has been authored by whom?
[A] N N Saxena
[B] Vikram Seth
[C] S Muthiah
[D] Gopalkrishna Gandhi
Answer: C
Check Now: Railway Current Affairs
Ques 30. Who has been appointed as the new chief of Board of Control for Cricket in India (BCCI)? [A]Diana Edulji
[B]Vikram Lamaye
[C]Vinod Rai
[D]Rahul Johri
Answer: C
Above provided information about National Current Affairs 2017 are beneficial for you so applicants may prepare themselves accordingly. You may stay in touch with us on our web portal to get latest updates regarding the same.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s